פורטל פשיטת רגל
הנך נמצא כאן:

הסדר או פשרה עם נושים (הסדר חובות)


הליכי פשיטת רגל או הוצאה לפועל, הם הליכים שמגיעים כאשר כלו כל הקיצין מבחינת אחד הצדדים או שניהם: החייב והנושים (הגורמים להם מגיע הכסף). מדובר בהליכים לא נעימים, ארוכים ומתישים ולעיתים, במטרה לקצר אותם ולסיים את הסאגה, מתנהלים להסדר או פשרה עם נושים.

מתי מתבצע הליך הוצעה לפועל? כאשר אדם לו חייבים כספים, מתייאש מהמרדף אחרי החייב ומבקש את עזרת המדינה בגביית הכסף. ומתי מתבצע הליך של פשיטת רגל? כאשר לחייב אין שום יכולת לשלם את חובותיו לנושים. במקרים כאלו, המדינה היא שממונה, למעשה, על ידי שני הצדדים לדון בנושא. היא תשמע את שתי הגרסאות, תבין כיצד נוצר החוב ואיך אפשר לגרום לכך שהוא ישולם במלואו. האינטרס של לשכות ההוצאה לפועל ושל הליכי פשיטת הרגל זהה: למצוא את עמק השווה בין שני הצדדים ולהביא לכך שכל אחד ייצא מהדיונים כשמצבו משביע רצון.

לעיתים, הליכים של הוצאה לפועל מסתיימים במכירת נכסיו של החייב, במטרה ליצור מקור נוסף להכנסה ולכסף מזומן מיידי, אשר יועבר לנושים. הליכי פשיטת רגל יכולים להסתיים במצב גרוע עוד יותר, לפחות מבחינת הנושים, כאשר בית המשפט מכריז על הפטר לחייב ולמעשה מוחק את כל חובותיו.

בייחוד המקרה האחרון (אך גם במקרים של הליכי הוצאה לפועל שנמשכים זמן רב מידי), יבינו הנושים כי אין להם שום סיבה להתעקש על קבלת החוב כולו, משום שבמקרה הזה לא יראו אפילו חלק ממנו. כשהם מגיעים להכרה הזו, הם חותרים לבצע הסדר, אשר נקרא גם פשרה עם נושים. אגב, גם החייב יכול להציע צעד כזה לנושיו ולעיתים יגלה כי הם בהחלט ייאותו לבוא לקראתו.

כיצד מתבצע הליך פשרה עם נושים?

כאשר צד מסוים מחליט שיש להגיע לפשרה, הוא מציע זאת במהלך הדיונים. מבחינת החייב, הוא צריך להשיג הסכמה של 51% מהנושים כדי להתחיל בביצורה הפשרה, אך רק אם הרוב הזה זכאי ל-75% פחות מהחוב הכללי. תנאי נוסף שיש לקחת בחשבון הוא גובה החוב: אם זה לא הגיע לסכום של כ-30 אלף שקלים (נתון שמתעדכן מידי כמה זמן), החייב לא יוכל לבקש פשרה עם נושים.

לאחר שהתנאים הללו התבררו כתקפים, מתחיל הליך הפשרה שבו יתכנסו כל הנושים יחד עם החייב לכינוס נושים, בו ידונו כל הצדדים בהצעות שעומדות על הפרק: החייב יודע כמה הוא מוכן ויכול לשלם והנושים יצהירו האם הם מוכנים לכך. לרוב, הסדר פשרה עם נושים יכלול למעשה פריסה של החוב לתשלומים, או התחייבות לתשלום חלק מסוים מהחוב בתוך פרק זמן מוגבל.

חשוב מאוד, בייחוד מבחינת החייב, להתייצב לכינוס הנושים יחד עם עורך דין שמבין בתחום. לאדם חסר ניסיון ממש לא כדאי להתמודד עם טענותיהם של אותם נושים לבדו, משום שהוא עלול לצאת משם חבול ומוכה, גם אם מבחינה נפשית בלבד.

לאחר שהסתיים הכינוס והושגה פשרה, היא חייבת את אישור בית המשפט או לשכת ההוצאה לפועל. הצדדים מודיעים שהגיעו להסכמה מסוימת וזו מועברת, בפירוט ובצורה רשמית, למנהל ההליך בפועל.

ללא אישור של האדם אשר מנהל את ההליך מטעם המדינה, פשרה עם נושים לא תוכל לקבל תוקף. מדוע? משום שכך יכולה הערכאה המשפטית, בשם המדינה, לוודא שלא נפגעים אינטרסים של מי מהמעורבים בעניין וכי אין סכנה לעבירה על החוק.

שתף תוכן זה עם חבריך!
פשיטת רגל
שם
דוא"ל
טלפון